Projecten

Stichting A4D biedt ondersteuning bij de ontwikkeling en realisatie van producten en projecten op het gebied van duurzaamheid.
Als team zijn wij ons voortdurend aan het oriënteren op de veranderende energiemarkt en bekijken we wekelijks waar de mogelijkheden liggen om onze gezamenlijke kennis te kunnen inzetten om een steentje bij te kunnen dragen aan een duurzame wereld.

HAZOP

HAZard and OPerability studie

Samen met de firma’s “Next Generation Shipyards” en “Holthausen” is de ombouw van “de Ecolution” van diesel naar waterstof gerealiseerd, als energiedrager voor de voortstuwing van dit zeilschip. Deze is oorspronkelijk tussen 2007 en 2010 gebouwd in opdracht van oud-astronaut Wubbo Ockels. De ombouw van “de Ecolution” is gebeurd op initiatief van het Top Dutch-campagneteam van de drie noordelijk provincies en wordt het boegbeeld van de noordelijke campagne die waterstof als nieuwe energiebron gaat promoten. Inmiddels heeft de HAZOP plaatsgevonden en zijn wij verdere vervolgstappen aan het plannen.

Willem Meijer

Secretaris, A4D

Circulaire Olie

Olie na effectieve reiniging hergebruiken.

Ik ben van mening dat gebruikte olie , zogenaamde afgewerkte olie, op simpele en zeer milieuvriendelijke wijze kan worden gereinigd en weer als nieuw kan worden gebruikt.

Door de reiniging is het niet nodig om afgewerkte olie af te voeren en is het niet nodig om nieuwe olie in te kopen.

Dat zou een fikse besparing opleveren in de portemonnee én de belasting op het milieu enorm verlagen.

 

Alex van Brenkelen

Voorzitter, A4D

RWTW – Elektrische auto

RijWind TerugWin

Net als bij warmte terugwin installaties denk ik dat er een rijwind terugwin installatie mogelijk is tijdens het rijden met een elektrische auto.

Wanneer de rijwind kan worden gebruikt om een windturbine aan te drijven zonder dat dat afbreuk doet aan de aerodynamische efficiency van de auto dan zou dat resulteren in een grotere actieradius van de auto.

De gegenereerde elektriciteit kan worden bijgeladen in het accu pakket van de auto en zo de energie gebruiken wanneer dat nodig is..

Volgens berekeningen met wat aannames en niet een al te hoog rendement uit de rijwind kan al gauw 15% meer actieradius worden bereikt (theoretisch). Dit idee wordt nog verder uitgewerkt en zo mogelijk uitgevoerd op een test model.

Edwin Mekenkamp

Bestuurslid, A4D